Oerverven: van workshop tot kunstproject


Drie jaar geleden bedachten Marijke Liefting en ik een oerverfworkshop: een workshop op maat geschreven voor de moestuinen van Groendomein het Wasven. Toen konden we nog niet vermoeden dat we jaren later op allerlei scholen in Eindhoven en omgeving zouden staan met onze oerverf-lessen. Inmiddels is Oerverven uitgegroeid tot een kunstproject van meerdere lessen en is het opgenomen in het CMK traject (Cultuur Educatie met Kwaliteit) van het Cultuurstation Eindhoven. Tijd om weer eens wat foto’s te plaatsen van dit project waar ik nog steeds heel veel plezier aan beleef.

Het Oerverfproject start met het maken van een eigen schetsboekje. In dit boekje kan het hele project gewerkt worden en kan iedere leerling een eigen proces van ontdekken en leren vastleggen.


In les twee gaan de leerlingen in hun schetsboek experimenteren met natuurlijke materialen en verfstoffen. Zo ontdekken o.a. ze hoe je kunt schilderen met bloemen, stempelen met bietjes en tekenen met zand.


Zelf verf maken met materialen uit de natuur leren de leerlingen in les drie. De leerlingen maken in deze les een oerschildering van hun lievelingsdier met zelfgemengde verf.


Tijdens les vier richten de leerlingen samen een tentoonstelling in. Dan komen vragen aan bod als: wat is een tentoonstelling, wat wil je laten zien en wat wil je vertellen.