Feest van kleur les 1: Oerkleuren

Een tijdje geleden kreeg ik van de Cultuurcoach Maarheeze/Leende de vraag een lessenserie te schrijven met als thema Kleur. Het doel was kinderen kennis te laten maken met de kleurencirkel en de basisbeginselen van het kleuren mengen bij te brengen. De lessenserie moest school-breed gegeven kunnen worden. Nu is niet iedere les geschikt voor groep één tot en met acht, dus hier en daar verschillen de lessen wat tussen de onder- en bovenbouw.

In les één van deze reeks ben ik met de kinderen teruggegaan naar de oertijd. Ook in de oertijd maakten mensen al kunst. Alleen moest je toen eerst nog zelf je verf maken voordat je kon aan schilderen. Dat zijn de kinderen tijdens deze les ook gaan doen: zelf verf mengen met aardepigmenten en kruiden. Er werd flink gemengd en uitgeprobeerd en na een half uur konden ze een aantal kleurgroepen onderscheiden: de roden, de gelen, de bruinen plus zwart en wit. Met hun zelfgemengde verf zijn ze een oerschildering gaan maken van hun lievelingsdier.

Omdat kleuters nog lang niet allemaal een herkenbaar dier kunnen schilderen, lag voor de onderbouw de nadruk op  het beleven van het materiaal.